В рубриката "Бъдете здрави с тази сутрин" темата, подготвена от д-р Вергиния Николова, беше как можем да опазим зрението, въпреки продължителното взиране, свързано с ежедневна обработка на цифри, редактиране на текстове, работа с компютър и др.

В интервюто д-р Венцислава Недева, специалист по неврология и очни болести обясни, че очите се нуждаят от почивка след 40 минутно взиране, която включва гледане на по-далечни обекти, природа и цветове.

Умората на очните мускули при продължително взиране на близко разстояние, д-р Недева сравни с преумората на ръката, която държи продължително 10 кг.

Важно условие за създаване на подходящи условия за работа на очите е добрата осветеност на работното място. Когато осветеността не е достатъчна, се препоръчва включване на изкуствена светлина, така че настолната лампа да свети отляво.

Друга профилактична мярка е накапването на "изкуствени сълзи" в очите. Зачервяването и раздразването на очите се получава от изсушаването на лигавицата, защото при взиране човек по-рядко мига. Когато се добави и въздействието върху очите от изсушения въздух в помещение, в което работи климатик, дискомфортът в очите закономерно се появява.

Именно тогава помага капването на „изкуствени сълзи”. Освен това трябва да се направи проверка на зрението при очен лекар и ако е необходимо да се коригира зрението с очила или лещи. Дори и при липса на необходимост от диоптрични очила за работещите с компютър се предлагат очила с антирефлексни стъкла.

Предпазването на зрението започва от детската възраст, за което родителите трябва да проявяват грижа и да наблюдават внимателно своите деца.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето