На 5 май в рубриката "Бъдете здрави с тази сутрин" д-р Вергиния Николова разговаря с алерголога доц. д-р Тодор Попов за лечението на сенната хрема. Причинителите на сенната хрема са дървесните и растителни полени. Те се отделят по време на цъфтежа и се намират във въздуха през различните месеци от започването на пролетта.

Страдащите от сенна хрема, познават добре симптомите: сълзене от очите, кихане, водниста секреция от носа и дори пристъпна кашлица. Профилактиката включва измиване на лицето с вода при влизане вкъщи или на работното място, като и спане при затворени прозорци по време на рисковия период. Препоръчително за хората с полиноза е да прекарват в близост до воден басейн, защото водата действа като филтър и "улавя" полените.

С провокационни тестове в специализираните лаборатории може да се установи алергена, който предизвиква сенната хрема. Именно с алергичните тестове се уточнява кога сенната хрема е комбинира и с алергия към някои храни (ябълки, киви, ягоди и др.), което определя и по-нататъшното лечение.

Ефективна, но изискваща поне три до пет години е десенсибилизиращата терапия. Чрез нея се изгражда толерантност на организма към алергизиращия причинител. Лечението в наши дни се привежда и със съвременни антихистаминови препарати, които действат 24 часа. Съществуват капки за очи и мазила за носа, които предпазват механично лигавицата от контакта с полените.

Сенната хрема е най-податливата за лечение алергия, напомни доц. Попов.