На 21 април темата в рубриката "Бъдете здрави с тази сутрин" беше за световъртежа и болестите на движение. Д-р Вергиния Нкилова интервюира отоневролога проф. д-р Огнян Колев от университетската болница по неврология "Св. Наум" на 4-ти км.

Проф. Колев демонстрира методите за диагностика, при които се установява коя част от сложния апарат, отговарящ за равновесието, е засегнат. При връщателната проба, наблюдавайки очите, специалистите разбират каква е функцията на вестибуларния апарат. При другото изследване по компютърна графика се отчита способността за запазване на равновесието при отворени и затворени очи.

По време на изследването може с мануално придвижване на главата на пациента да се постигне и излекуването. Това е в случаите, когато микрокристалчета от желатинозната субстанция на вестибуларния апарат попаднат в полуокръжните канали и тогава те предизвикват световъртеж. С ред процедури, които поставят главата в необичайно положение, кристалчетата могат да се върнат на мястото където са били.
Излекуване на световъртежа е възможно, когато се изясни причината. Понякога тя може да е проява и на започващ инсулт. Тогава усилията на лекарите се насочват към инсулта и медикаментозното въздействие тогава е върху мозъчните кръвоносни съдове.

За хора, които трудно понасят полет със самолет или се чувстват некомфортно по време на движение в превозно средство, проф. Колев обясни, че могат да правят упражнения за трениране на равновесния апарат или да вземат медикаменти преди всяко пътуване.