Тази сутрин точно в 10:00 часа в римския петзвезден хотел “Парко деи Припчипи” започна процесът по обжалването на наказанията на Италианският федерален съд (CAF) за корупция на Ювентус, Милан, Фиорентина и Лацио, както и 17 настоящи и бивши шефове на клубове, главни и странични рефери. Както е известно, “бианконерите” бяха лишени от последните им две титли и пратени в Серия “В” с пасив от 30 точки за новия сезон. “Росонерите” претендират, че са невинни и искат тимът да бъде върнат в Шампионската лига. От Милан също така искат да започне новия шампионат по нормален начин, а не минус 15 точки, както бе първоначалното наказание.

""

Другите два отбора - Фиорентина и Лацио - бяха пратени в Серия “В” с пасив съответно от 12 и 7 точки, лишавайки ги от участие в Шампионската лига за “виолетовите” и купата на УЕФА за римските „орли”. Петимата съдии, които ще решат съдбата на провинилите в разтърсилия калчото скандал, са главният съдия Пиетро Сандули (на снимката), Марио Серио, Силвио Траверса, Салваторе Каталано и Марио Санино.

Очаква се процесът по обжалването да бъде дори по-кратък и от първия, който продължи 10 дни. Това се налага, тъй като във вторник вечер на 25 юли в УЕФА трябва да бъдат представени италианските клубове, които ще участват в европейските турнири. Ако нещата обаче се проточат, в Европа ще играят обявените тимовете от първите наказания.

В Шампионската лига засега сили ще мерят Интер и Рома, а в предварителните кръгове на състезанието ще стартират Палермо и Киево. В УЕФА честта на Италия ще защитават Ливорно, Парма, Милан. Ако на “росонерите” не им бъде позволено да играят в евротурнирите за сезон 2006/2007 година, ще участва Удинезе.

ВЛАДИМИР СТОЯНОВ