Президентът на Футболния съюз на Черна гора Деян Савичевич потвърди пред журналистите за уволнението на националния селекционер Златко Кранчар.

Черногорците са съперници на България в група G на квалификациите, а два кръга преди края те заемат второто място в групата с 11 точки.

Савичевич заяви още, че Кранчар е уволнен по ясна причина и тя е резултатите от последните два мача - равенство като домакин с България и поражение с 1:2 при гостуването на Уелс. Отделно от това, черногорците паднаха и с 2:3 от Албания през август в контролна среща.

Бившият играч на Милан обяви, че "Кранчар вече не е същият човек от миналата година". Досегашният му помощник- бившият защитник Бранко Бърнович, е назначен за временен селекционер.

"До края на квалификациите има още два кръга и позицията на нашия национален отбор не е същата, каквато беше преди мачовете с България и Уелс. От отбор, който можеше да се класира директно като най-добър втори или поне да си гарантира участие в баражите за Евро 2012, с последните два резултата докарахме ситуацията до там, че нищо не е ясно. Цялото изпълнително бюро е анализирало ситуацията и стигнахме до мнение, че отговорността на Кранчар за последните резултати е най-голяма", добави генералният секретар на федерацията Момир Джурджевац.

"Ние сме най-младата страна в Европа, най-новият член на ФИФА и УЕФА, нямаме голям потенциал от клубове и играчи, всяка победа за нас е нещо наистина значимо. И все пак нашият съюз иска да има принципна организация на работата, в която да важат правилата. Смятаме, че в последните шест месеца от страна на Кранчар такова нещо нямаше, заяви още Джурджевац.

Той допълни, че решението за Бърнович е приемливо от всички, тъй като той най-напред е бил помощник на Зоран Филипович, а след това и на Кранчар. Би трябвало да е натрупал опит, а също така познава много добре обстановката и играчите.

Следващата европейска квалификация на Черна гора е като домакин на Англия на 7 октомври, а четири дни по-късно гостува на Швейцария в среща, която може да се окаже решаваща за 2-ото място в група G.