Веднага след неделната среща с Майорка и преди да се качи на самолета за Сао Пауло, бразилската перла Робиньо уважи поканата на "АС" за интервю. Както е известно, маестрото реализира две попадения във вратата на тима от Балеарските острови при драматичната победа с 4:3 на "белия балет".
 
- Получи ли много поздравления след срещата?
- Истината е, че след края на мача, телефонът ми не спря да звъни. Имах повече съобщения от всякога.

- Можеш ли да кажеш, ""че мачът с Майорка е най-доброто ти представяне до момената с екипа на „лос меренгес”?

- Не зная. Винаги, когато изиграя добър мач, се говори че, съм станал по-добър. Същото се случи и срещу Олимпиакос. Смятам, че израствам емоционално .

- Сравни вълнението си след този блестящ мач, с това при дебюта ти срещу Кадис?
- Подобно е, но сега всичко продължи по-дълго.

- Постоянно те сравняват с Пеле, особено сега?
- Винаги казвам, че Пеле е Пеле, а Робиньо - Робиньо. Трябва да работя много и да продъжвам да се развивам.

- Как би обяснил промяната в играта си след като се завърна от последното си пътуване до Бразилия?
- Винаги работя с амбиция. Аз съм си все същият, но сега излизам на терена с много повече увереност и самочувствие. Представих се на високо ниво в последните три срещи и най-важното за мен е да съм постоянен. Преди време след един добър мач, следваха две мои слаби представяния. Сега основното ми желание е да продължа да играя на върха на възможностите си.

- Каква роля, според теб, изигра Шустер в тази положителна промяна?
- Треньорът ме познава прекрасно. Винаги ме е подкрепял. Помага ми да съм постоянен и концентриран. Сподели с мен, че съм изправен пред голяма възможност.

- И каква е тя?
- Да се превърна в лидер на отбора.Трудният ми период след преминаването ми в Реал премина и сега се чувствам много удобно в лагера на "белите". По-щастлив съм от всякога. Имам повече свобода да играя индивидулно, да дриблирам, макар да се чувствам длъжен да помогам и на съотборниците в отбрана.

""
- След смяната Шустер ти каза нещо. Какво бе то?

- Поздрави ме и ми каза , че съм на прав път, нищо повече.

- Ти си поискал да атакуваш отляво?

- Готов съм да играя на всяка позиция, която трениьорът определи. Аз съм професионалист, но в Сантос винаги оперирах по лявото крило. Там имам повече възможности да нападам. Това не се случва, когато играя отдясно.

- Да поговорим за мача с Майорка. Изненада ли те попадението ти с глава?
- Никога не съм се чувстал уверен на втория етаж. През сезона успях да отбележа по различни начини, но никога с глава. Най-накрая успях.

- Какво мина през главата ти, когато при смяната ти „Беранбеу” се изправи на крака да те аплодира?
- Изпитах огромно щестие. Трогнах се невероятно много, когато публиката ме изпрати. Работя ежедневно, за да печеля уважението на феновете .

- Как се чувстваш завръщайки се в родината, където любовта на публиката е нестихващо силна?

- Обичат ни когато побеждаваме и продължаваме да работим за победи. Бразилците са много благодарни когато отборът печели, и еднакво критични, когато нещата не вървят.

- Какво е да се завърнеш вкъщи?
- (Смее се).  Нямам никакви проблеми. У дома е тихо, щастливо, особено когато преди това съм победил с клубния си отбор.

- Докъде, мислиш ще стигне Реал през този сезон?
- Сигурен съм, че ако продължаваме да играем така, ще триумфираме в Примера. Всички се забавляваме по време на тренировка, като основната ни задача е да владеем топката търпеливо. Не се мъчим да правим по-сложни неща.

""

- Смяташ ли че, Барса вече не е основен претендент за титлата?
- Определено не! Голяма част от шампионата предстои. Сигурен съм че, ще се раздадат максимално срещу нас така, както и срещу останалите отбори.

- Чувстваш ли се конфортно заедно с Марсело в лявата зона?
- И двамта сме много млади и имаме да учим още много. Но се разбираме чудесно и вчера играхме наистина отлично.