"Дейли Рекърд" публикува обширен коментар по повод желанието на българския национал Стилиян Петров да си тръгне от шотландския Селтик. За пореден път феновете на "детелините" изразиха своето разочарование от намеренията на Стенли да напусне клуба.

 Предложиха ти голяма пачка и ти веднага си готов да си тръгнеш. Презирам липсата на лоялност във футбола. Беше редно първо да споделиш със съотборниците си и да се посъветваш с тях, а не тайно зад гърба на всички да си уреждаш нещата със своя агент. Жалко е, че играч като Петров е готов да предаде феновете си само заради една по-добра оферта. Нека да поставим картите на масата. Смятам, че Петров е брилянтен играч и може да си намери място във всеки един от големите отбори като Манчестър Юнайтед, Арсенал или Челси. Преди години аз лично споделих пред Алекс Фъргюсън, че за мен Стан е един от най-добрите нападатели в шотландската Висша лига и съвсем спокойно може да играе в Премиършип.

 В края на миналия сезон обаче Петров демонстрира едно от нещата, които най-много мразя - липса на лоялност, като заяви, че иска да напусне Селтик. Наистина много е жалко, но на сила хубост не става. Няма президент или мениджър, който някога е принуждавал играча си да остане против волята му, недопустимо е. В крайна сметка хартията, на която е написан контрактът, не струва нищо и може би е редно да се впише в нея клаузата, според която съответният договор е приемлив и важи до тогава, докато за футболиста не изникне нещо по-добро! Струва ми се, че това е валидно и за Стан. Ако той има някакво извинение за своето поведение, което донякъде съм склонен да приема, е, че в клуба не останаха много класни играчи, които да изпратят Селтик на европейски финал.
""
 Аз съм по-склонен да вярвам обаче, че в днешно време мениджърите са тези, които имат най-голяма вина за това, което се случва във футбола. Те дават всички тези "безценни" съвети на футболистите и за съжаление те ги слушат, преди дори да са чули мнението на своите съпруги. Агентите правят пари само тогава, когато техните клиенти сменят клубовете си или подписват нови договори. Ето защо, за тях е добре играчите непрекъснато да сменят своите отбори и още повече, когато става въпрос за класни футболисти, които се представят отлично за настоящите си клубове. Те могат да бъдат безжалостни. Не искам да правя категорични изводи, докато напълно не се изясни ситуацията на Стан. Но за мен едно е сигурно - ако той си тръгне от Селтик, това ще бъде стъпка надолу в неговата кариера. Не отричам, че в Англия има много клубове, които са по-добри от Селтик, а, ако в наддаването за него се включи и някой добър френски или германски отбор, то със сигурност неговият трансфер ще си струва. Няма спор, че английската Висша лига е по-добра от шотландската, но честно казано не смятам, че отбори като Фулъм, Портсмут, Астън Вила или Блекбърн са по-добри от Селтик. Петров трябва да остане там, където е, защото има възможността да играе в клуб, който побеждава по-често, отколкото губи.

 Според гледната точка на всички, в последната една година "детелините" загубиха големи имена като Крис Сътън и Джон Хартсън и вече не са този класен отбор, който бяха. Те имат само един или двама добри играчи и Стенли е един от тях. Какво обаче се очаква от Гордън Страхан. Какво се предполага, че той трябва да направи. Страхувам се, че в крайна сметка Страхан ще бъде принуден да приеме най-добрата оферта за Петров. Ситуацията е много комплицирана и само Страхан знае кога е най-подходящият момент да продаде българина.

""

 Ако неговото бъдеще обаче не бъде решено в най-скоро време, рискуваме той да излезе от добрата си форма и на практика да го загубим. Ако в крайна сметка той реши да си отиде, пред Селтик остава възможността да инвестира средства в нови талантливи играчи. Те от своя страна ще могат да развият качествата си в Селтик точно така, както го правеше и самият Стан през последните седем години... Както всички ние знаем обаче - на думи е много лесно, но какво ли ще стане на практика"...?!


Джим Маклийн, "Дейли Рекърд”