Красимир Балъков беше голям футболист, а днес за пореден път показа, че е голям и като личност. Той се включи в инициативата на Пресклуб “България” и Професионалната футболна лига “Благотворителен автограф” за събиране на средства за българските футболни ветерани и отбеляза 10 години, откакто помага на децата от SOS-детски селища. Покрай тези две събития легендарният халф говори и по много други теми. Ето мнението на Балъков:

ДЕВИЗ
Ще започна с моята любима фраза. Тя е още от времето, когато пристигнах в Щутгарт. Аз я използвах и в първия ден, когато се срещнах с отбора на Грасхопър. Тя е: “Какво означава малко, аз искам всичко”. Това ще ме ръководи и следващия сезон, може би леко редактирана: “Какво означава малко, ние искаме всичко”.

ИМА ЛИ НАСЛЕДНИК НА БАЛЪКОВ?
Всеки един футболист е различен, има своя начин на изява, своите качества и стил на игра. Няма да има втори Стоичков, втори Лечков, втори Балъков. Сравнения не може да се правят. Всеки за времето си е уникален. Искам все пак да спомена един футболист, който играе в Хановер 96 (Чавдар Янков). Той е роден на 29 март, когато и аз съм роден. Аз се надявам, че той с неговия стил, начин на игра и развитие може да достигне до тази позиция, в която аз съм бил за националния отбор и за българския футбол. Ако трябва да спомена друго име, не се сещам, тъй като нямам такъв поглед върху новото българско поколение. Не знам дали има типичен плеймейкър.
""
БЪЛГАРСКИ ФУТБОЛИСТИ В ГРАСХОПЪР
В момента не виждам как това ще се случи. Няма да привлечем българин в Грасхопър. Основната причина е, че имам договор до 2007 г., тоест за още един сезон. Ако привлека млад български футболист, аз поемам отговорност към него и искам да го развия, а за една година не става. Бих привлякъл българин, ако знам, че имам 2-3 години в даден клуб, за да работя. С нито един футболист от България не са водени преговори. Евентуално само Цветан Генков е наблюдаван и е имало някакъв интерес.

ИДЕЯТА ЗА ФУТБОЛНА АКАДЕМИЯ
Концепцията съществува, това, което съм създал, съществува, всичко е теория, но се сблъсках с неща, които ми показаха, че в България не е дошло още времето за реализация на тези идеи по една или друга причина. Не искам да влизам в подробности. Засега съм се отказал. В момента нямам и необходимото време.

ГРАСХОПЪР
В нито един момент не съм си мислел, че сбърках, когато поех Грасхопър. Подписах без дори да поглеждам договора. Това е клуб с традиции в Швейцария – 27 пъти шампион на страната. Когато се появява такава възможност за един начинаещ треньор, не трябва да се изпуска. В момента работя там и съм много доволен. В началото имахме проблеми, но това е нормално. Аз съм млад треньор с различна философия за играта в сравнение с предишния наставник. Трябваше време докато състезателите се адаптират.
""Не сме имали поставена цел. Аз пристигнах по средата на сезона. Нямахме възможност да купуваме състезатели, да правим отбор. Двама основни състезатели ни напуснаха. Най-добрият ми футболист Рикардо Кабанас замина да играе в Кьолн с предишния треньор на Грасхопър. Друг ключов играч – Митрeвски, за съжаление, беше контузен почти през целия полусезон, а сега и той замина за Кьолн. Може да се каже, че Кьолн изкупи почти всички добри футболисти, с които разполагах. По тази причина се наложи да взимаме нови футболни лица за следващия сезон. Успяхме да привлечем двама опитни състезатели. Единият е национал на Гана и е много добър нападател, а другият е Роберто Пинто, с който съм играл в Щутгарт. Ще привлечем и още 1-2 играчи. Целта за следващия сезон е участие в Купата на УЕФА, а моята лична цел е шампионската титла в Швейцария.

ИНТЕРТОТО
Участвал съм два пъти в Интертото и два пъти съм побеждавал в турнира като състезател. Турнирите бяха доста сериозни преди да влезнеш в Купата на УЕФА. Сега нещата са по-улеснени за участниците. Като треньор на Грасхопър ни предстоят две срещи. Едната е срещу отбор от Чехия, другата срещу отбор от Белгия. Ако спечелим тези два двубоя, влизаме в Купата на УЕФА. Само с тези мачове можем да намерим място във втория по сила европейски клубен турнир. Лошото е, че нямаме много време за подготовка, но и съперниците са в същото положение. Надявам се да се възползваме и да се класираме в Купата на УЕФА.

ЕТЪР
Боли ме за състоянието на клуба, но съм безсилен. Нищо не мога да направя в момента.
""
НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР
Трудно е да изказваш мнение, когато не си в кухнята. Знам, че изобщо не е лесно да се работи професионално в България. Свалям шапка на тези, които работят тук, включително и на Христо Стоичков и му пожелавам да успее. С него се чуваме от време на време, говорим си за това какво е при него, какво е при мен.

СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО
Моят фаворит е Бразилия. Надявам се обаче Германия да се представи на ниво и да стигне до мача за титлата. Един финал между домакините и световния шампион би бил много интересен и приятен за гледане. Може да има изненади. За това футболът е интересен. Възможно е Португалия и Швейцария да стигнат далеч. Моето вътрешно чувство казва, че Англия няма да играе на финала. Разбира, се африканските тимове също са способни да поднесат изненади. Същото важи и тези от нашия регион. Сърбия и Черна гори и Хърватия разполагат с качествени отбори. ""

SOS-ДЕТСКИ СЕЛИЩА
В началото имах известен период, в който ме запознаха с организацията и имах време да обмисля с какво се захващам. Това е една отговорност. Чувствам се като приятел на децата. Много се зарадвах, когато наскоро ми съобщиха какво са постигнали някои от тях. Щастлив съм, че мога да помогна. Смятам, че това, което правя, е нещо съвсем нормално за публична личност с възможности и не държа да се говори за него.

ЕМИЛ ЯНЧЕВ