Изпитващият огромни финансови трудности шотландски гранд Глазгоу Рейнджърс се отказва от участие в европейските клубни турнири през следващия сезон.

Както обяви днес ръководството на клуба, те няма да успеят да предоставят в необходимия срок финансовите гаранции за участие в Европа. Срокът е 31-и март, когато местната футболна централа раздава и лицензите за сезон 2012/2013.

Тъй като отказът на един лиценз автоматично означава отказ и от следващия, то в Рейнджърс са преценили, че е по-добре да поискат лиценз само за местното първенство, но не и за участие в европейските турнири, предаде БТА.

Един от двата гранда на шотландския футбол преживява много тежки времена. В средата на февруари заради сериозните финансови проблеми Рейнджърс премина под административно управление, след което му бяха отнети и 10 точки от актива. Въвеждането на клуб в администрация по принцип означава началото на процеса на банкрут.

Над клуба също така има сериозна опасност да загуби дело в съда срещу данъчните власти за 49 милиона паунда. Не е изключена възможността към тези пари да се добавят и наказателна лихва за просрочени падежи, като по този начин задълженията ще достигнат 75 милиона паунда.

Въпреки тежкото положение, ръководството на клуба е уверено, че ситуацията ще се подобри и през следващия сезон Глазгоу Рейнджърс отново ще се състезава във Висшата лига на Шотландия.

От друга страна обаче администраторите обявиха вчера, че клубът трябва да бъде продаден възможно най-скоро, в противен случай ще бъдат принудени да го изпратят в реален банкрут.

Въпреки наказанието от 10 точки, Рейнджърс продължава да заема второ място в шотландското първенство и имаше реален шанс да се класира за евротурнирите.