Днес е големият мач на Европейското първенство по футбол. Цяла Европа и дори целият свят ще вперят очи във финала на турнира, до който, както е известно, достигнаха селекциите на Германия и Испания. За Германия това е шести финал на Европейско първенство, докато за Испания - трети. Последният европейски финал за Бундестима беше през 1996 година, когато станаха шампиони, докато за испанците това бе преди цели 24 годин, когато загубиха от Франция в спора за отличието. Въпреки статискиката, днес като че ли ролята на фаворит за спечелванео на трофея на Стария континент, е разменена. Испания влиза в този мач като непобедена не само на първенството, но и в общо над 20 поредни официални срещи и това дава основание на мнозина да я определят като по-вероятния победител. Немците обаче никога не са за отписване или подценяване и винаги може да бъдат считани за фаворити, като това няма да е без основание.

Германците доказаха за пореден път, че независимо от моментната си форма, винаги са основен претендент за спечелване на трофеи от големи първенства. На пръв поглед тимът попадна в по-лекия поток, водещ към финала. Германия беше в сравнително лесна за преодоляване група, но въпреки това завърши на второ място в нея, като не убеди с играта си, че може да постигне нещо голямо на това първенство. Във фазата на директните елиминации пък беше ясно, че за да достигне до мача за трофея, Германия най-вероятно ще срещне като основен конкурент тима на Португалия и няма как да се изправи срещу Италия, Франция, Испания или Холандия например. Така и стана - немците играха с Португалия, като именно този бе може би и най-силният им мач. Защото на полуфинала Бундестима отново затъна в посредствено представяне - този път срешу "осакатения" от контузии състав на Турция. Въпреки това Германия се добра в свой стил до финала, като показа манталитет на победител.

Испания, от своя страна, очарова с представянето си на Евро 2008. Иберийците показаха красив, резултатен и най-важното - печеливш футбол. В групата си те записаха 3 победи и заеха еднолично първото място. Но трудният поток на директните елиминации, в който трябваше да играят им отреди за съперници първо световния шампион Италия, а после и впечатлилата с невероятния си стил на игра Русия. Испанците трябваше да се борят и с бремето на историята, която подсказваше, че най-вероятно те ще отпаднат за пореден път някъде около четвъртфиналите. Испания обаче се справи и с това, показа, че може и че заслужава да участва в спора за купата. И при това го позака по много убедителен начин, който кара сега повечето хора да им симпатизират и да ги сочат като фаворити за титлата. Но пътя към това минава през не кой да е, а през каленият в големи мачове за трофеи тим на Германия.

За финалния мач Германия ще заложи най-вероятно на познатата си от предишните мачове схема. Наставникът Йоахим Льов едва ли ще рискува с правенето на промени и експерименти и ще играе на сигурно. Единственият, но много голям проблем в лагера на немците е травмата на Михаел Балак, която може да го извади от мача. Дали капитанът на Бундестима ще се появи на терена, ще се реши едва в последния момент. Все пак германският селкционер се опита да запази спокойствие, като обяви, че дори Балак да не играе, има кой да го замени достойно, визирайки халфовете Швайнщайгер и Боровски.

Селекционерът на Испания Луис Арагонес очаквано също няма да предприеме нови тактически прийоми за финала. Той ще използва схемата с 1 нападател и 5 полузащитника, до която му се наложи да прибегне в последния мач срещу Русия. Това решение специалистът беше принуден да вземе поради контузията на голмайстора на тима Давид Вия, която със сигурност го вади от състава за финалния сблъсък. Неговото място обаче ще заеме намиращият се в отлична форма Сеск Фабрегас, който впечатли особено с изявите си на полуфинала. Други промени сред титулярните 11 на иберийците няма да има.

Каквито и прогнози обаче да се правят, нищо не е сигурно, защото това е необикновемн мач - финал на Европейско първенство. Кой е по-добър ще се види на терена на стадион "Ернст Хапел" във Виена тази вечер. Главен съдия на срещата, която е с начален час 21:45 часа българско време, ще бъде италианецът Роберто Розети.