Капитанът на германския национален отбор Михаел Балак е под въпрос за днешната финална среща на Евро 2008 срещу Испания заради травма в прасеца на десния крак. Балак пропусна тренировката в петък, след като отбора се върна в базата си в Тенеро, както и вчерашната във Виена. Все пак, въпросът дали лидерът на немския отбор ще играе остава отворен в следващите 24 часа.

Балак има 2 гола до момента на Евро 2008, а на полуфинала срещу Турция започна мача много впечатляващо. До момента той не е изиграл голям финал за страната си, след като през 2002-а година беше наказан за участие във финала, а през 2006-а година Германия отпадна на полуфинала.

"Много се надявам за Балак. Сега е отличният момент за него да се пребори за голям трофей. Наистина е завършен футболист. За нас той е ключов фактор за успех срещу Испания", коментира легендата на германския футбол Франц Бекенбауер.

Селекционерът на немския национален отбор Йоаким Льов е оптимист за бързото възстановяване на Михаел Балак и готовността му да излезе на финала срещу Испания. Треньорът заяви, че резултатите не са добри, но той смята, че силният организъм и воля на Балак ще му помогнат и вярва, че той ще е на лице за утрешния финал. Льов обясни, че играчът не е изпаднал в депресия, заради контузията, както се говореше, защото знае, че има шансове дори и минимални да излезе да играе на финала.

„ За всеки играч да пропусне такъв мач заради контузия е наистина голямо разочарование, затова разбирам напълно Михаел. Нека не говорим, какво може да се случи. Ние всички вярваме в неговото бързо възстановяване", добави Льов.

Противно на очакванията, в испанския лагер не се радват на новината за контузията на Балак и евентуалното му неучастие на финала. Защитникът Карлес Пуйол изрази надеждата си да види в игра полузащитника на Германия в днешния решителен сблъсък: "Той е много важен за техния отбор, но аз съм футболист и мисля като такъв. За мен е важно да играя срещу него, защото той е наистина голям играч. Честно ви казвам, ще ми е неприятно, ако го няма на терена".