„Към момента няма реална опасност от военна агресия, която да засегне пряко територията на България, но това ескалиране в агресията на Руската федерация по отношение на териториалната цялост и суверенитет на Украйна, нас ни притеснява. Освен че ни притеснява като грубо нарушение на нормите на международното право, притеснява ни като последици. Една ескалация на войната е риск за националната сигурност“.

Това каза служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в интервю за предаването „Защо, господин министър?“ с водещ Мария Цънцарова.

„Националната сигурност се третира в различни аспекти – икономически риск, риск от авария, волна или неволна, било то в атомна електроцентрала било в друга ключова стратегическа инфраструктура, риск да бъде затворена територията на Черно море, която ни снабдяваме с много суровини. Всички тези рискове ние сме длъжни да ги предвидим в аванс и да предприемем действия“, допълни министърът.

По думите му служебното правителство вече е започнало да подготвя план за действие, ако настъпят тези рискове. Установили са пропуски в досегашните планове за реакции.

Мигрантският натиск

България се справя добре на фона на засиления мигрантски натиск и затова подкрепата за присъединяването ни към Шенген расте, изтъкна Демерджиев.

„Има две държави на пътя на мигрантския натиск – България и Гърция, и фактът, че гръцкият министър ме покани на среща миналата седмица, именно за да споделим опит как ние се справяме с отблъскването на мигрантския натиск, да търси съдействие, ме карат да вярвам, че ние се справяме добре“, подчерта вътрешният министър.

Той изтъкна още, че страната ни има успех при разкриването на  престъпни групи, занимаващи се с нелегалния трафик на мигранти. Министърът признава, че над тази незаконна дейност има полицейски чадър, защото тя не би могла да съществува в този обем без такава подкрепа.

Полицейската подкрепа за трафиканти на хора е на различни нива – от обикновени служители до директори на районни управления. Работи се по 4-5 случая, за които има доказатлества, уточни Демерджиев.

Министърът успокои, че извънредното положение в няколко погранични общини в близост до турската граница е обявено само за да се ускори процедурата по ремонт на разбитите пътища в тези региони.

Купеният вот преди изборите

Относно борбата с купения вот преди изборите Демерджиев заяви, че интензитетът на това явление не е толкова голям в момента заради усилията на МВР, които били невидими за българските граждани.

Вътрешното министерство е засилило оперативната работа и работата със специални разузнавателни средства.

„Има образувани 19 досъдебни производства. Категорично са установени тези лица – установени са списъците, пари в тях, предадени са на прокуратурата, а оттам нататък задача на прокуратурата е да проведе цялостно разследване“, уточни министърът.

Той е убеден, че предстоящите предсрочни избори ще бъдат честни и резултатите ще са обективни.

Гледайте цялото интервю във видеото!