„Въглищните централи имат своята роля, своето място. Това е формулировката, която успяхме заедно да изработим. Те са една съществена част от нашата критична инфраструктура. Ако говорим за ефективни стачни действия, в най-критичното в на най-голямо потребление на неблагоприятни климатични условия, те ще имат своето отражение“, заяви енергийният министър Румен Радев пред bTV.

Той обясни, че не е знаел, че се подготвят ефективни стачни действия.

„При всички положения ефективни стачни действия са сериозно предизвикателство за една електроенергийна система“, коментира Радев.

По думите му исканията на протестиращите за изтегляне на териториалните планове са странни.

„Много е странно настояването териториалните планове да не бъдат внасяни понастоящем да бъдат оттеглени. Те са единственият инструмент на солидарност, който позволява да започнем да решаваме онзи проблем, за който намекнах и при едно интервю. А именно слона в стаята - годините преструване, че няма да свършим никакъв преход“, каза той.

Радев добави, изтеглянето на плановете е отказ и страната ни ще излезе от ситуацията на водене на преговори.

Той коментира и ситуацията в Близкия изток.

„Не ползваме енергийни ресурси от този регион в това число и по отношение доставки на природен газ. Естествено всяка война като всяко едно подобно нещастие се отразява на пазарите. Така че тази нестабилност на пазарите може би ще привнесе някакъв проблем, но към момента нямаме индикации. На газовите пазари за някакво влияние не може да се говори. Енергийната ни инфраструктура е в добро състояние. Не се налага повишаване на нивото на обезопасяване на енергийната инфраструктура у нас “, каза Радев.

Радев засегна и темата с искания вот на недоверие от опозицията. По думите му той е неоснователен.

“Оставката не е в джоба ми, а в ръцете на премиера. До момента виждам, че той има доверие в това, което правя”, обясни още енергийният министър.