Коалицията обсъжда увеличение на минималната работна заплата и пенсиите от 1 юли. Това заяви социалният министър Георги Гьоков пред Мария Цънцарова в „Защо, господин министър?“.

Според социалният министър „минималната заплата трябва да се увеличава и при всички случаи да не остане на сегашните си нива от 710 лв. и затова имаме разбиране в коалиционен формат“. 

„Министър на финансите не е против увеличаване на минималната работна заплата, само че смята, че ще бъде прецедент да се увеличават два пъти минималната работна заплата в една и съща година. Но продължаваме разговорите с него и аз мисля, че ще стигнем до някакво финално решение и при всички случаи минималната работна заплата ще бъде повече от 710 лв. след 1 юли“, разкри Гьоков. 

По думите му няма съгласие в коалицията в момента за необлагаемия минимум и „като че ли ще го отложим за малко по-нататък“.

Обсъждат се различни варианти за увеличение на пенсиите. Единият е превръщането на така наречената COVID добавка в постоянна, но това, според Гьоков, не е удачно решение.

„Последните разговори с министъра на финансите са неокончателни, може би той трябваше да го съобщи като новина, но почти сме се спрели на този вариант - едно увеличение на пенсиите от 1 юли с 21,6%, което компенсира тия 60 лв., в пенсията ги вкарва, плюс така преодолява до голяма степен инфлацията“, каза Гьоков.

„И ще има още едно действия върху размера на пенсиите, което го планираме от 1 октомври. То ще бъде така един вид преизчисляване на пенсиите, което да сближава старите пенсии с новоотпуснатите“, разкри социалният министър.

Гьоков е убеден, че трябва да се премахне прага, „за да се върне доверието в пенсионната система“.

„Значи, като даваш повече пари, ще получаваш повече, но заради някакви изкривявания в пенсиите, ще Ви кажа, че не е тайна, че има изчислени пенсии над 20 000 лв., което при минимална пенсия 370 лв. – 20 000 е прекалено, каквото и да говорим, затова сме решени да вдигнем тавана на пенсиите над 3400 лв. и ще останат под 1000 човека над прага от 1 юли“, коментира социалният министър.

„Компенсации за крайните потребители на горива"

„Поне по досегашните разговори в коалиционния формат“ акциза върху тока и природния газ ще отпадне, а ДДС за синьото гориво ще бъде 9%, разкри Гьоков.

Коалиционните партньори имат намерение да компенсират крайните потребители на горива с 25 ст. на литър заради скока на цените на енергоносителите, каза социалният министър. 

„Работа на Националната агенция по приходите и на всички, които се занимават в тая посока, е да направят така, че тези пари да стигнат до хората, които най-много се нуждаят“, посочи Гьоков. 

„Казвам това са мерки, които да достигнат до крайните потребители. Точно 25 стотинки за литър може би няма да достигне до тези, които най-малко пътуват с автомобили, до най-бедните наши сънародници, обаче ще стигне до тези, които са от така наречената средната класа, които пътуват до работа ежедневно, които получават ниски заплати, защото на всеки се налага да пътува с автомобила си“, коментира социалният министър.

„Подкрепа за семействата с деца“

„За семействата с деца един от начините, който е предложен в коалиционния съвет, е по 50 лв. Увеличаване на данъчните преференции и облекчения за семействата с деца – едно, две и три“, каза Гьоков, но не поиска да изпада в подробности преди да са приключили разговорите в коалицията.

Контролът в домовете за възрастни хора?

Социалният министър коментира и скандалния случай с нарушения в домове за възрастни хора, последният от които е във Варна, където няколко пъти при пожар загиваха хора, а институцията се оказа без лиценз.

„Категорично отхвърлям твърдението за липса на контрол в домовете, така както е по българското законодателство и създадената Агенция за качеството на социалните услуги извършва ежедневен, ежечасен контрол. Друг е въпросът, че това, което казвате, се случва“, каза Гьоков.

„Възможността това да се случва, че те не са получили лиценз, но въпреки че лицензът е продължават да работят със съгласието на самите хора, настанени там или с техните роднини“, каза социалният министър

В момента домът продължава да работи, а неговото затваряне  е работа на силовите институции, каза Гьоков.

Вижте целия разговор във видеото.