В моята предишна област бях дипломат, един дипломат никога не може да кажа, че страна жертва не трябва да бъде защитена.

Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков в „Защо, господин министър?“ в отговор на въпроса как би посъветвал да гласуват депутатите от „Продължаваме промяната“ относно предоставянето на военна помощ на Украйна.

Очаква се следващата седмица парламентът да гласува предложението на „Демократична България“ страната ни да изпрати и военна помощ на Киев.

Заков уточни, че до момента никой не е искал неговото становище по въпроса. Той напомни, че сме парламентарна република и подобно решение е в ръцете на народните представители.

Според него подобен дебат в парламента е малко закъснял.

Има ли какво да дадем на Украйна?

По думите на Заков в момента България може да предостави само годни боеприпаси на Украйна.

„България не може да предостави този особен вид оборудване, от което има необходимост Украйна, например самолети и противовъздушни системи и т.н. Става дума за много специфично оборудване. Това специфично оборудване ние не можем да го предоставим наистина какво можем?“, уточни министърът.

Той обяви още, че Министерството на отбраната вече е задвижило процедура по предоставяне на каски и бронежилетки за населението на Украйна. Процесът е започнал преди призива на президента Румен Радев за такава помощ.

Може ли България да пази небето си сама

В момента България може да пази въздушното си пространство с помощта на своите съюзници, категоричен е военният министър.

„Става въпрос за решение от 2014 г. от срещата на върха на НАТО в Уелс. Още тогава беше взето решение да се усили небето на съюзниците от източния фланг. Това, което виждаме в момента, е в изпълнение на тези решения“, обясни Заков.

Кога ще получим от САЩ изтребители F-16

Първите самолети от поръчаните от САЩ изтребители F-16 ще пристигнат у нас в първото тримесечие на 2025 г., обяви министърът на отбраната.

По негова информация сме платили всичко по тази сделка, но обезщетение за забавянето на доставките няма да има.

„Компенсация може да има в случай на неизпълнение на договора. В случая се касае за форсмажор“, обясни министърът.

Гледайте цялото интервю във видеото!