България може да се раздели с руския газ, смята министърът на енергетиката Александър Николов. „Оттук нататък планирането на ниво Европейска комисия за югоизточен регион е много важно от гледна точка на обем и съответно по-добра цена. Засега с реални данни, дългосрочно с инфраструктурата, която е около нас, Турция и Гърция, това е възможно“, обясни той в предаването „Защо, господин министър?“.

По думите му има тръби, по които алтернативни доставчици да ни доставят природния газ. „Има възможности, особено с новите проекти, които се случват в Александруполис и и с гръцката връзка“, отбеляза министърът на енергетиката.

„Интерконекторът с Гърция като техническо изпълнение ще е готов до 1 юли. После се изискват допълнителни процедури, регулаторни разрешения от ЕК и Гърция, които не зависят от нас. Засега няма забавяне“, заяви Николов. 

Според него обаче предишните управляващи се опитват да си приписват заслуги за трасета, които са строени през 70-те години.

По думите му „Булгаргаз“ е информирала всички компании за закупуване на алтернативен газ, след като Русия е спряла доставките, и всяка компания може да участва в търговете. Която предостави най-добра оферта, тя получава право да доставя за България, заяви министърът.

Според него това, че е избрана „Мет енерджи“, нямало връзка с факта, че сегашният ръководител на "Булгаргаз" Людмил Йоцов е работил в същата компания. „Не  е вярно, че купуваме руски газ на по високи цени. Какво щеше да стане, ако изобщо нямаше количества в България - щяхме ли да говорим за цена, или какво се случва, като няма газ“, попита Николов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!