„Държавата няма право и време да чака с помощта за Хитрино”, заяви зам.-председателят Томислав Дончев. Днес правителството в оставка отпусна помощ за пострадалите в размер на 10 млн. лв., с които ще бъдат възстановени сгради и ще бъдат подпомогнати пострадалите.

„Нямаме време да чакаме. В подобна ситуация на първо място е спасяването на хората, обезопасяването, което тече към момента и подпомагането на пострадалите. Тъй като е зимен сезон не мога да се чакат съдебни процедури”, каза Дончев.

По думите му в предварителния опис на щетите в Хитрино има пострадали 10 публични сгради с различни щети, като някои от тях са напълно срутени. 80 къщи, също с различни щети, 20 от които са негодни за използване.

Томислав Дончев поясни, че семействата с напълно сринати къщи ще получат възможност за настаняване в следващите месеци докато текат възстановителните дейности в Хитрино.

„Държавата има право да подпомага частни лица до данъчната оценка на имота, но тук говорим за инцидент на публична инфраструктура. Държавата има по-голям ангажимент”, поясни Дончев.

Той призова всички, които искат да помогнат на пострадалите, да чакат официална информация от властите и кризисния щаб в Хитрино какво точно е нужно.

Дончев поясни, че част от парите по европейски програми могат да се пренасочат за изграждане на ВиК мрежата в Хитрино, както и покриване на разходите за ремонт на гарата и железопътния път.

Той определи действията на институциите за адекватни и увери, че правителството в оставка ще работи до последния си ден така, както е работило до сега.