Всеки обвиняем може да бъде опасен, всеки човек знае определени тайни, всеки човек има определена информация, такава имам и аз разбира се. Това заяви скандалната съдия Румяна Ченалова в студиото на „120 минути”.

Тя посочи, че информацията й би застрашила „определени лица, които са извършвали незаконосъобразни действия”, но отказа повече конкретика: „Чувствам се застрашена и бях предупредена много скоро, че трябва да се пазя”.

Припомняме, отстранената от СГС Румяна Ченалова, известна покрай делата „Октопод”, „Соло”, „Белведере” и други, беше обявена за общодържавно издирване, а след това – и арестувана по обвинение за пресстъпление по служба и документно престъпление.

Колегите й от Софийски градски съд я пуснаха под гаранция след заседание, продължило до ранните часове на 17 април.

Подкуп няма, има клевета

„Не съм искала подкуп, не ми е предлаган подкуп, не съм получавала подкуп и не познавам тези хора” – така отговори Ченалова на въпроса дали е поискала 690 000 подкуп от фирмата „Обединени енергийни търговци”.

„Аз нямам право да влизам в детайли (...) доколкото процесът беше публичен, стана ясно, че тези данни за извършен подкуп са твърдения на едно лице”, посочи тя и допълни, че казаното от свидетеля е „безотговорна измислица, една клевета украсена”. Съдията се закани, че на по-късен етап ще си търси правата.

Ченалова все пак призна, че със семейството си и приятели е пътувала до Гърция, но не е била на яхта и не се е срещала с хора от ОЕТ. По думите й в залата по делото са се явявали само адвокати и тя не е познавала шефовете на фирмата.

По отношение на корупцията в цялата съдебна система, тя посочи, че като адвокат не е носила „кошници с плодове”, а като съдия не е получавала такива.

„Нещата, които се казват, трябва да бъдат подкрепени с факти – ако системата е прогнила, ние трябва да говорим с други думи и да го установяваме по друг начин: Този магистрат е извършил престъпление, този магистрат е извършил нарушение”, коментира Ченалова.

Балада за Красьо

Съдията се впусна в дълбоки обяснения за един от знаковите съдебни скандали у нас – тефтерчето на Красьо Черния.

„Това беше един голям позор за системата, защото по съмнения за предполагаеми разговори бяха наказани много магистрати и ненаказани определени магистрати заради това, че може би определен магистрат е разговарял с лицето Красимир Георгиев във връзка с лобиране в съдебната система. Това е срамно. Същото това лице беше оправдано – не беше доказано да е извършило такива действия. Същото това лице успя да осъди името си – успя да защити името си, имената на магистрати останаха опетнени”, заяви Ченалова.

Тя обясни, че познава Красимир Георгиев от времето, когато е била адвокат. „Този човек не е притежавал качества, които да накарат мен или някой друг от магистратите да прояви професионалния си инстинкт и да прекрати контактите си с него”, подчерта тя.

Ченалова влезе в подробности и по случая „Соло”, като за пореден път преразказа мотивите си за това да оневини по-късно осъдения (и избягал) Илиян Тодоров.