Днес ще бъдат представени правилата за разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегия, след като около тях вече възникнаха спорове.

От 11 членове шестима следва да бъдат разпределени към съдийската колегия, а останалите петима - към прокурорската колегия.

„При вътрешните разговори това се оказва препъникамъкът на разделянето поради факта, че повече от шестима от членовете на ВСС от тази парламентарна квота някак си имат ориентация към съдийската колегия”, коментира в „Тази сутрин” по bTV Соня Найденова, член на ВСС.

Хубавото в случая е, че измененията в Закона за съдебната власт влязоха в сила преди два дни и с тях се заложи един законов критерий, по който парламентът ще избере следващите членове на ВСС. Той залага на професионална квалификация и насоченост”, допълни тя.

По думите й разделянето трябва да стане по тези критерии, заложени в закона.

„В закона в момента няма критерий, по който завареният състав да бъде разделен. Единственият е този за следващия състав, но той по силата на закона за нормативните актове спокойно може да бъде приложен като критерий за разделяне и в момента на заварените случаи”, коментира Найденова.

По думите й се чуват гласове това да стане чрез жребий, гласуване или други способи, които не залагат на обективизъм.