„АЕЦ „Белене” е най-сигурният проект в държавата и в тази част на Европа. Площадката е проектирана да издържа земетресение от 9 степен по Рихтер.”, заяви Таско Ерменков в студиото на „Тази сутрин”. Вчера в предаването експертът по ядрена енергетика проф. Георги Касчиев отбеляза риска от авария при построяването на нова ядрена централа.

„Самите реактори са проектирани така, че да издържат външна агресия и дори "Боинг 747" да падне върху тях, няма да им се случи нищо. Ако се покачи нивото на Дунав и се скъса бента на Черна вода, площадката е проектирана така, че да остане 20 сантиметра отгоре”, заяви Ерменков в качеството си на енергиен експерт.

„Агенцията за ядрено регулирано трябва да се изкаже за безопасността на площадката, а тя е направена така, че не е компрометирана в момента”, коментира той по повод опасенията, че площадката е остаряла след построяването си и не отговаря на изискванията.

Таско Ерменков коментира и прогнозите, че цената на тока ще скочи след построяването на АЕЦ „Белене”. „Няма да плащаме по-скъп ток. Говорим за цена не днес, а след 10 години, когато ще сме с една развита икономика. Сравнена с днешната цена, няма да бъде по-скъпа”.

„Има безпрецедентни проблеми в документите за кандидатстване за АЕЦ „Белене”. В света няма атомна централа, която да е изградена без държавна гаранция”, заяви Ерменков.

„Държавната гаранция позволява поевтиняване на привлечения ресурс. Лихвите по заем за изграждането ще бъдат по-ниски при държавна гаранция”, убеден е експертът и даде пример с модернизирането на  Марица Изток 3 с държавна помощ.

БСП ще подкрепи решение на управляващите за държавна гаранция, въпреки че са опозиция на ГЕРБ.

„Ако правителството реши, че иска държавна гараниция, не ние подкрепяме него, а то подкрепя нашите виждания”, смята Ерменков.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!