Брожение след местните хора предизвика ремонтът на църквата във врачанското село Крушовица. За временната консервация на купола, който се срути от дъждовете през лятото, Дирекцията по вероизповеданията отпусна 20 хиляди лева. Според жителите на селото обаче парите не са усвоени по предназначение.

Каменният храм, построен в края на 19 век с доброволния труд на хората от Крушовица, остана без купол в края на август. Само клисарката Ангелина Ангелова влизаше с риск за живота си, за да бие камбаната.

„Вратата винаги я държа отворена, слушам, да не се пропука някъде, за да бягам навън”, разказва Ангелова.

Сега и камбаната е свалена, защото е опасна и вече няма кой да известява хората за добро и зло. С парите, отпуснати от Дирекцията по вероизповеданията, сводът е покрит с греди и изолация. Целта е да се предотврати по-нататъшно рушене до намиране на окончателно решение. Местните обаче са категорични - ремонтът е некачествен и не струва 20 хиляди лева.

„И по дъските, които са сложени, ако започнем да ги редим тия 20 хил, лв. - те не могат да се съберат, камо ли да се похарчат”, смята една от местните жителки.

Ангелова не смята, че временният ремонт ще издържи, защото дъските са почернели, а дъждът пада върху тях.

Кметът на селото Илия Илиевски коментира, че това е и причината да се дразнят хората в селото. „Те виждат, че нещо се прави и някакви пари се усвояват, обаче са безотчетни”, смята той.

За да успокои духовете, в селото спешно пристигна представител на епархийското настоятелство.

„Как да няма надежда, участваме с проект в програмата за развитието на селските райони, който е изготвен” заяви Петър Петров, член на епархийското настоятелство.

По първоначални сметки цялостната подмяна на покрива ще надхвърли половин милион лева. Но дали ще се стигне до такъв ремонт, не е ясно, защото тепърва ще се кандидатства по проекти.