Бюджетът за догодина категорично трябва да бъде приет от този състав на парламента. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV икономистът Кольо Парамов.

Ако бюджетът не мине, всички политици в парламента не могат да се надяват на никаква политическа перспектива, подчерта Парамов.

Липсата на пари в следващите 2-3 месеца до новите парламентарни избори ще отекне в кандидатите за депутати. Те добре си правят сметката и знаят, че ако допуснат груба грешка с бюджета, няма да бъдат избрани, допълни той.

Според финансиста Емил Хърсев обаче държавата няма да спре, ако няма бюджет, тъй като в такива ситуации се изпълнява всеки месец по 1/12 от предишния.

Хърсев определи Бюджет 2017 като добър, конвенционален и предпазлив.

Не могат да се правят рискови начинания от гледна точка на данъчната политика. Нужна е нова доходна политика, каза още Парамов.

Заемите на България не са сериозни, ние сме една от страните в ЕС сме с най-малко заеми. Когато влезем в еврозоната, ще се окаже, че България няма нито лев задължение. В този момент ще се освободи резервът, който в момента покрива лева, и той е по-голям от всичко, което дължим, обясни Хърсев.