Русофилски кръгове проведоха активна кампания срещу Вартоломей I, която беше започната около месец преди идването му. Причината е желанието на Москва да имаме по-дълбока връзка с Русия, освен чисто политическата. Така философът и богослов проф. Калин Янакиев коментира скандала около посещението на Вселенския патриарх у нас.

Според професора целият сюжет има за цел да отмести обществения фокус от истински важните теми, които Вселенският патриарх коментира по време на визитата си в България.

Вартоломей I призова към включване на българската църква в всеправославния и междуконфесионалния диалог, от които е била изолирана дълго време, напомни професорът.

Освен това патриархът подчерта, че принадлежността към православната църква е наддържавна, посочи Янакиев. По думите му етнофилетизма (неумерена привързаност към етноса в рамките на църквата – бел.ред,) е една от най-големите ереси в църквата, защото в същината си религията е обединяваща и стои над етническата и националната принадлежност.

Относно искането за връщане на църковни светини на Гърция, Янакиев подчерта, че това не е първият път, в който се настоява България да върне свещените предмети на Гърция.

Според него няма представител на гръцката държава, който да не е изявил желанието си реликвите да бъдат върнати. Богословът обаче смята, че мястото им е в храма, а не в музея.

 

Според него обаче ситуацията по скандала е опит да се подтикне България да залитне към руската църква.

 

Той смята, че въпросът с поставянето на Църквата ни на историческото ѝ пето място сред православните църкви е сложен каноничен въпрос.

Професорът напомни, че по времето на социализма Москва се е опитала да се превърне в нещо като "православен Ватикан" и еднолично раздаде автокефалии на всички поместни църкви в социалистическия лагер, включително и на българската.

Янакиев намира отказа на премиера Борисов да приеме Вселенския патриарх за груба грешка. Богословът определи думите на бившия министър на външните работи Кристиан Вигенин, че президентът еднолично е наградил Вартоломей I с орден „Стара планина” като „пълни лъжи”. Според него би трябвало да е ясно на всички, че президентът не взима подобни решения сам и не би могъл да връчи високото отличие без предложение от Министерството на външните работи.

 

Богословът се опита да прекрати спекулациите около поканата на Вселенския патриарх като подчерта, че Вартоломей не би могъл да дойде на посещение в страната без поканата и на българския патриарх.

Той отрече Вселенския патриарх да е унижавал Неофит I. Експертът потвърди, че Вартоломей I се е обърнал към българския патриарх според канона, със съответната му титла. Думите на Янакиев бяха потвърдени и от отец Дионисий, който е член на Светия синод и е организирал програмата на Вселенския патриарх по време на посещението му в България.