За съжаление корпоративен интерес посяга на най-бедните в държавата, на най-уязвимите, които все пак са запазили достойнство и не чукат по стъклата на колите, не просят, те изкарват хляба си, като извършват една иначе полезна дейност – събират отпадък, който отива за рециклиране, а не по улиците.

Това коментира Явор Божанков, зам.-председател на управителния съвет на Асоциацията на рециклиращата индустрия, в предаването „Тази сутрин” по въпроса с т. нар. „такса клошар” или „такса вандал.

Преди дни МОСВ предложи налагането на глоби от 300 до 1000 лв. вандалско отношение към контейнерите, а ресорният министър Ивелина Василева подчерта, че целта не е да се тормозят бездомните.

Таксата е приложима към вандалите, които разрушават и увреждат контейнерите за смет. Към бездомните – едва ли, тъй като те нямат имущество. Това е ясно на обществото, ясно е и на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), посочи Божанков.

Глобата, по смисъла на промените, се предвижда и за вандалите, и за тези, които изземват съдържанието на контейнерите, така че съвсем спокойно можем да кажем, че това е глоба и за бездомните, каза Божанков. И понеже бездомните нямат имущество, се предлага отпадъкът да бъде конфискуван, както и всички средства, който са послужили за изваждането му, разбирайте – това са колички, каруци.

На въпрос кому е нужен боклукът, Божанков уточни, че той е нужен на собствениците на контейнерите. Той припомни, че цветните контейнери са частна собственост и се обслужват от частни акционерни дружества. Количките и каруците не са им нужни, те стават собственост на държавата, която по-късно може да ги продаде.

Запитан кой плаща за един съсипан контейнер, Божанков обясни, че парите идват от нашия джоб – контейнерите са частни, организациите, които ги обслужват са частни, но контейнерите са купени с обществени средства. Българите плащат двойно за своята смет – веднъж такса смет за битовите отпадъци и отново продуктова такса, включена в цената на всяка опаковка. Именно тази такса отива за закупуването на цветните контейнери.

Настояваме за пълна прозрачност при изразходването на тези средства, каза Божанков.