Менюто на две болници в Кюстендил и Разград е между 2 и 3 лева на ден за пациент. За някои има специална храна, но от Разград обясниха, че нямат средства за диетолог, който да изготвя меню за видове и категории болни.

В многопрофилната болницата в Кюстендил менюто включва предимно тестени закуски, супи, варива и картофи. Лечебното заведение само е определило колко пари ще заделя за храна. Сумата е между 2,50 и 3 лв. на ден за пациент.

„Храненето е съобразено със заболяването на болните, като примерно за диабетиците храната е по-различна, отколкото при другите, съобразена с болестта, която имат“, каза д-р Александър Величков, директор на МБАЛ "Д-р Никола Василиев".

Средствата са ограничени и те трябва да стигнат за лечението на пациентите консумативите, заплатите на персонала, всички външни услуги, както и разходите за ток, вода.

„Истината е, че на много от пациентите им донасят допълнително храна от вкъщи. Една част от храната дори изхвърляме, тъй като не всички я консумират. Сега, дали на някой се е харесало, или не, вероятно има хора, на които не им харесва храната, но това са възможностите на болницата към този период. Не може да отделим към бюджета на болницата повече пари за хранене, понеже ще закъсаме с бюджета за другите дейности, а за нас най-важно е всъщност лечението на болния, за което той е тука при нас“, каза д-р Александър Величков.

В разградската болница "Свети Иван Рилски" храната се осигурява чрез кетъринг. Лечебното заведение е сключило два договора – един с кухня и един с фирма за доставка на закуски. Стойността на хранодена е 2 лева, като преди сумата е била значително по-ниска.

Близки на пациентите се оплакват, че храната не е на добро ниво

„Опитваме се да храним всички пациенти, но невинаги се получава. Организирано има закуски, които получават и вечеря, и на тези, които са по-тежко болните в COVID отделението - организираме и топъл обяд и вечеря”, обясни Юлиян Стойчев, гл. счетоводител на МБАЛ" Св. Иван Рилски" в Разград.

Поради скромния си бюджет лечебното заведение няма възможност да подсигури нужната храна за пациентите на специален режим.

„Проблемът е, че ресурсът, който имат болниците, е изключително ограничен и реално погледнато, поне в нашата болница, не разполагаме с диетолог и с хора, които да изготвят специални менюта за различните видове и категории болни“, добави Стойчева.

Така наречената "специална храна" за хората на диета е твърде скъпа за бюджета на болницата и се търсят различни компромисни решения.