Културно-религиозно пътуване с дата 7 юни. Точно преди 92 години на датата е възстановена папската държава под името Ватикан, след като е била ликвидирана в края на 19. век. Интересно е, че името на църковната държава предхожда християнството и идва от латинското Mons Vaticanus, което означава връх Ватикан.

Най-малката суверенна държава в света привлича всяка година милиони туристи. Площта на тази папска обител с огромна музейна колекция е около 44 хектара, а населението - 842 жители.

Светият престол има всички права на собственост и изключителна суверенна власт. Икономиката на Ватикана се поддържа от продажбата на пощенски марки, туристически сувенири и такси за музеи, пред които постоянно се вият дълги опашки от желаещи да видят уникалните шедьоври на изкуството. За 2011 г. бюджетът на Ватикана е 308 милиона щатски долара.

Ватиканът има собствена банка, по-известна под името "Институт за религиозните дела", която провежда финансови операции по цял свят. Градът държава има и електростанция. Издава и собствени монети и печати. Използва еврото като собствена валута от 1 януари 1999 г., благодарение на специално споразумение с Европейския съюз. Поради своята рядкост ватиканските евромонети са много търсени от колекционерите.

Преди 33 години – на 7 юни 1988 г., от Байконур излита вторият български космонавт Александър Александров. Той прекарва 9 дни и 20 часа в Космоса, от които 7 дни са на борда на орбитална станция "Мир". Александров извършва 59 успешни научни експеримента по време на полета си. Неговото изстрелване превръща България в третата държава в света изпратила двама души в Космоса след СССР и САЩ. Полетът на Александър Александров започва с космически кораб "Союз ТМ-5" заедно с командира на полета Анатолий Соловьов и бординженерa Виктор Савиних. Той успешно се завръща на Земята със "Союз ТМ-4" на 17 юни.

През 1977 г. Александров е избран за космонавт във втората група от програмата "Интеркосмос" заедно с първия български космонавт Георги Иванов. На 1 март 1978 г. пристига в Центъра за подготовка на космонавти за преминаване на обща космическа подготовка. По време на полета е осъществен телемост на космонавтите с Тодор Живков, предаван директно по телевизията. Космическият скафандър на Александров се пази в музей в родният му град Омуртаг, където има и тематичен авиационно-технически парк с впечатляващи експонати на открито.