Защо да не се стигне до тези 400 млн. лева, които миналата година бяха допълнително преведени в бюджета на НЗОК? В крайна сметка здравеопазването е една от най-скъпите дейности в една държава. Това посочи директорът на МБАЛ Сердика д-р Методи Янков.

В студиото на „Тази сутрин” той посочи, че от 17 април връщат пациенти за онкотерапия, а от 5 април е спряна т.нар таргет терапия. Не се правят и трансплантации на стави. Пациентите се препращат там, където има лимити.

„Тук се нарушават 2 закона с тази методика – първият е Законът за здравното осигуряване, който дава право на пациента да избира болница, второто е, че нарушаваме Закона за конкуренцията, всички болници ги изравняваме с едни лимити”, посочи медикът.

Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов подчерта, че няма как да се повтори направеното през 2014 г., но и сегашният вариант за регулиране на системата не е оптимален. „Грешката е в 35 млн заложени като дефицит – миналата година са употребени 220 млн за онколекатрства, тази година са планирани 175 млн.”, отбеляза той и напомни, че БЛС са поискали разблокирането на тези пари.

Шефът на медицинския одит д-р Златица Петрова изрази притеснение, че връщането на пациенти ще се засили. Тя запита защо само НЗОК трябва да плаща за здравните услуги и приветства идеята на министър Москов за различни пакети.

„От 2009 г. досега сумата за здраве е пораснало почти двойно, удовлетворението на пациентите не е мръднало

Онкомедикаментите също са удвоили – дали са се удвоили онкоболните пациенти?”, запита д-р Райчинов.

Янков посочи, че през последните години преживяемостта при онкологичните заболявания се е подобрила.