Как се случва така, че един бивш затворник в рамките на един месец се сдобива с цял арсенал от оръжие, след което стреля по полицаи? Това попита в предаването „Тази сутрин” по bTV Антон Кутев, член на Националния съвет на БСП, по повод убийството на Христо Георгиев, известен като Ицо Полицая, и обира на заложна къща в кв. „Красна поляна” в София.

Възниква въпросът има ли невъоръжен бандит в България, посочи Кутев.

Кое по-тежко нещо можеш да имаш от избягал затворник с десет престъпления, въоръжен с два пистолета, запита още той.

„Един бивш затворник, който е обрал банка, обрал е бижутериен магазин и има оръжие, вече е извършил престъпление, а те казват: Ние го чакаме да консумира престъплението”, отбеляза още Кутев.

Ако консумираното престъпление беше убийство на министър-председателя, щяха ли да изчакат, попита той.

„Когато един бивш затворник с тежко криминално досие има оръжие, кой взима решение да не го арестува на основанието на това, че има оръжие и да го върне обратно в затвора, а го чакат да извърши престъплението”, продължи Антон Кутев с въпросите.

„50 патрона, изстреляни в населено място – това го няма в нито един уестърн, това може да се случи само в някакъв чалга уестърн в България. Това не е нормално събитие”, категоричен беше социалистът.

„Прокуратурата също трябва да направи изслушване, защото тук става дума за престъпление - някой е оставил въоръжен бандит да стреля по улиците на София”, посочи той.

В случая няма проблематичен момент, има добре подготвени полицейски операции, категоричен беше обаче Тома Биков, съветник на министъра на вътрешните работи, който се включи по телефона.

Ако го бяха задържали предварително, г-н Кутев щеше да обяснява защо го задържаха предварително, този човек не може да бъде осъден. Носенето на незаконно оръжие не се наказва с тежка присъда, каквато този човек, който прави въоръжен обир, безспорно заслужава.