Зачестяват набезите по селата посред зима. Врачанското село Соколаре е поредното, пропищяло от крадци тези дни. Апашите се промъкват през нощта и крадат безогледно от дворовете стока и метални предмети. Задържана е организирана престъпна банда от шестима души.

От дома на Томо Илиев в Соколаре апашите отмъкнали електрически уреди и три заека. "През нощта са влезнали след девет и половина - десет, аз ходих преди това надолу, нямаше нищо", казва мъжът и допълва, че през съседа му са разбили вратите и са му откраднали зайци,  електрожен, ъглошлайф, дрелка.

Крадците ограбили и съседна къща, чийто собственик живее в града.

"Бог високо, цар далеко, няма на кой да се оплачеш, на кмета да се оплачеш и какво, никой не взима под внимание нищо", коментира Николина Костадинова.

Същата нощ крадците оставили без магаре и три кози 73-годишния дядо Троян. В имота му крадците влизат два пъти през последната седмица, въпреки че, както повечето хора в Соколаре, плаща на охранители да го пази.

Повечето хора в селото са възрастни и самотни и заради зачестилите набези се страхуват да замръкнат през нощта.

Въпреки че този път полицията е задържала обирджиите и дори е върнала част от стоката и вещите на потърпевшите, в Соколаре възнамеряват да се въоръжат до зъби, за да се пазят.

"Няма да са оправим, докато управа не вземе някакво решение - оръжие, отивам до магазина, купувам си оръжие, полицията ми го регистрира, влезне ли в двора ми, това е частна собственост и да ме не търсят", настоява Томо Илиев.