Засилени мерки за сигурност се очакват на "София прайд". Тази събота шествието на хората с различна сексуална ориентация ще бъде пазено от полиция и жандармерия.

Общината взима специални мерки заради масовото убийство в гей бар в Орландо и струпването на три събития в съботния ден.

Събитията, свързани с прайда, започват още днес. С изложбите  "Полът като спектър" и "Брадати грубияни" на прочутите фотографи Марк Лийминг и Йосеф Олерт се поставя началото на "София прайд арт седмица", която ще завърши с гей шествието "София прайд". 

То ще се проведе за девета поредна година, като граждани с различна сексуална ориентация ще шестват из центъра на София с искане за равенство и толерантно отношение към хомосексуалистите у нас.

Музика, танци и подвижна платформа - шоу по улиците на София. Въпреки това, тази година събитието се провежда под страх, заради трагедията в Орландо.

„Почувствах се така, както се чувства един гей човек, когато е станал жертва, само заради своята сексуална ориентация. Почувствах се застрашен”, каза Радослав Стоянов, БХК и организатор на "София прайд".

От ВМРО поискаха отмяна на Прайда.

„Специално за този гей парад, ние от ВМРО смятаме, че има една провокация, когато българското християнско население почита Черешова задушница, по улиците на София ще се разхождат голи хора”, коментира Владимир Митов, ВМРО.

Началото на „София прайд” е в 17 часа. По същото време на стотина метра ще се провежда и Бирфест. От „София прайд” с изненада научили и за паралелно антишествие, разрешено от общината.

Някъде на жълтите павета могат да се засекат в събота „София прайд” и шествието срещу неговото провеждане.

Маршрутите не се съобщават от съображения за сигурност.

"Ще има засилено полицейско присъствие, не се очаква затваряне на булеварди, но при необходимост ще бъде спирано движението по преценка на КАТ”, обясни Мариела Найденова, директор на Дирекция "Сигурност" в Столична община.

За да се избегнат безредици, предстои среща между общината, МВР и „София прайд”.