Основна причина за засиленото напрежение между кюрди и турци е, че според малцинствената група те са репресирани и живеят в постоянен тормоз от властите от десетилетия. Тази "преса" обаче се е засилила изключително много след изборите през лятото, когато про-кюрдската Народно демократична партия изненадващо постигна отлични резултати и влезе в парламента. На проведените по-късно на извънредните избори, те затвърдиха резултата си.  

Географски погледнато три са градовете в югоизточна Турция, където, за жалост, всеки ден загиват по трима-четирима цивилни. 

Очевидно конфликтът между кюрдите и властта се задълбочава. Как се приема това в големите градове като Анкара, Истанбул, Измир и стигат ли изобщо тези кадри и информация до по-голямата част от населението?

Тревожен е фактът, че големите турски медии - нито телевизиите, нито вестниците - разказват за всекидневните нападения, полицейски акции или пък за броя на жертвите и от двете страни. 

Само днес 14 университетски преподаватели са арестувани в южната ни съседка по обвинение, че разпространяват "терористична пропаганда". Причината е, че са подписали петиция, в която апелират за спиране на военните операции в Югоизточна Турция.