Започва национална кампания, която да насърчи четенето сред децата и младежите. Инициатор е вестник "24 часа", а надсловът "18 книги за вашето литературно пълнолетие".

7-годишният Красен е в книжарницата с татко си, за да купят книгите от задължителния списък от училище. Най-много обича приказките. Иска по време на лятната ваканция да прочете „някъде около 10” книги.

„Имаме такива клубове „Падигнгтън” - деца на по10 години, които идват веднъж в месеца точно, за да четат книги, събират се по етажите по столчетата и си четат и си разказват на кой какво му е харесало”, посочва управителят на книжарница Михаела Паленкова.

Ако поколението на 80-те е чело преди лягане „Пипи дългото чорапче” и „Приключенията на Лукчо”, то съвременните тийнейджъри наблягат на Емил Конрад и „Приключенията на един Дръндьо”.

16-годишният Георги Ставрев, обаче, прави изключение. Той не харесва бестселърите и мейнстрийм литературата. Георги освен четящ, е пишещ човек. Той е ученикът, който преди 3 години предизвика фурор с разказа си "Айфон и стържещ от глад стомах".

„Научих се сам да чета, защото от 3-4 години исках да съм самостоятелен и да не разчитам на мама или на който и да е”, споделя той.

А идеята на започналата днес кампания - да състави списък с 18-те книги, които задължително трябва да прочетем до 18. Ще го напише жури от интелектуалци.

Един от тях е Любен Дилов-син: „Силно се надценява ролята в живота на книги като Библията, Корана и така нататък. Знаете ли коя е книгата, която е променила живота на най-много хора - наказателен кодекс, тоест някъде в тези книги 18 едно от заглавията трябва да е Наказателен кодекс на Република България, задължително”.

Списъкът ще е готов през септември.