Светът отбелязва Часът на Земята. Над 170 държави и седем хиляди града участват в глобалната инициатива.

Тази година Часът на Земята призовава за действия срещу климатичните промени на планетата.

Празникът в столицата се отбелязва пред Народния театър. Както винаги, в 20:30 часа светлините угасват. През годините часът на Земята се превърна в глобална инициатива, в която участваме не само с гасене на светлините, а и с реални действия за опазване на местните природни ресурси на планетата, като реки, гори и морски територии.

Призивът на организаторите от WWF е всеки да използва влиянието си в социалните мрежи, за да насърчи приятелите и последователите си да се включат в усилията за намаляване на човешкото въздействие върху климата.

Не са малко обаче хората, които неглижират климатичните проблеми на Земята.

В благодарствената си реч след спечелването на Оскар, Леонардо ди Каприо също насочи вниманието към глобалното затопляне: “Продукцията ни трябваше да отиде на южния край на планетата, за да открием сняг. Климатичните промени са реални и се случват тъкмо сега”.

А специалистите са категорични, климатичните проблеми са заплаха за човечеството.

“Сектор енергетика, транспорт и земеделие са основните фактори образуващи проблеми в този аспект, а също така и всеки един от нас със своите ежедневни действия можем да подобрим ситуацията за справяне с този проблем”, посочи експертът по климатични промени във WWF Георги Стефанов.

Тази година часът на Земята съвпада с 10-годишния юбилей на българския филиал на WWF у нас.