Учителка по български език и литература дава безплатни уроци на деца от социалните домове. "Надежда" - това е любимата дума на 43-годишната учителка по български и литература Мария Цанкова.

Преди три години болест приковава Мария към инвалидната количка. Това обаче не сломява духа й.

„Въпрос на избор, въпрос на лично решение и нуждата да бъде полезна, да бъда необходима е нещото, което ме мотивира”, казва учителката Мария Цанкова.

Два пъти седмично Мария дава уроци по скайп на младежи от центровете за настаняване в Перник и Дрен.

„Аз се надявам да повярват в себе си и да разберат, че биха могли да постигнат много, стига да са готови да положат усилията”.

Добринка живее в центъра за деца и младежи в Перник. Мария й помага да се подготви за външното оценяване тази година.

„Морфологията, донякъде я разбрах и сега си я преговарям. Има трудни неща, които тя ми ги обяснява и после аз ги научавам и преповтарям”, разказва Добринка Шарпова.

Людмила и Марио, брат и сестра, които също живеят в дома, са били ученици на Мария миналата година. Благодарение на помощта й Людмила се е справила отлично на изпитите в училище, а Марио е наваксал с материала.

„Много ми помогна, в смисъл - добре се справих откакто тя ми се притече на помощ”, сподели Людмила Стойчева.

Мария е част от фондация, която иска да даде шанс за по-добро образование на децата в риск. Това, което тя прави, е вдъхновило голяма компания за аутсорсинг да финансира нейното начинание.

- Каква е вашата награда?
- Аз давам, но и получавам, не само от децата, а това че съм нужна, че помагам, категорична е Мария.