Елена е доброволец от 15 години. В момента учи пенсионери как да използват компютър и интернет.

Тя е учила и живяла в Щатите. Казва, че там е свикнала да помага на най-различни благородни каузи.

„Направи ми впечатление, че американците много доброволстват, винаги се включват към техните църкви, към кварталните организации и хората отделят по няколко часа всяка седмица за да направят нещо в полза на обществото”, коментира Елена Радева.

„Благодаря от сърце на младите хора, които откъснаха от своето време, за да ни обучават нас, възрастните”, заяви пенсионерката Надя Илиева.

Но организаторите на подобни инициативи също имат нужда от обучение. Затова екипът на една от платформите за доброволчество състави наръчник.

„Да включиш някого като доброволец е може би най-ефективният начин да го запалиш да се бори за някаква кауза или да защитава някаква инициатива”, заяви Ния Кирякова - част от екипа на TimeHeroes.org

„Осъзнахме, че има една огромна нужда от създаването на един лесен бърз и ефективен начин хората да отворят едно издание и да се запознаят с основните методи и добри практики как да организират група от доброволци, как да организират една инициатива”, каза Павел Кунчев - директор на TimeHeroes.org.

Един от ценните съвети - трудът на доброволците не се заплаща, но е много важно да се поощрява. Нищо че хората като Елена го правят най-вече заради себе си.

„Ако не го правя, не се чувствам добре, не се чувствам пълноценна”, отбелязва Елена.