Как се източват милиони по програмата за развитие на селските райони и къде потъват? Разследването на bTV тръгва от зрителски сигнал за проваленото изграждане на стадиона на град Шабла.

На практика се оказва, че са похарчени 5,5 млн. лв., а стадион няма.

Според фирмите, които още си чакат парите, те са източени по следната схема: първата фирма изпълнител взима 4,5 млн., дава на втората фирма изпълнител 2,3 млн., след това тя прехвърля 1 млн. и за обекта са похарчени малко повече 1 млн. лв.

Снимка: bTV

На стадиона няма нито пейки, нито седалки, нито трибуни, нито нови съблекални, шахтите са пълни с вода, асфалтът на алеите вече е пропаднал, изкуственото езеро е празно, а лодките са акостирали на дъното.

Парите от фонд „Земеделие” обаче са изплатени на общината още преди три месеца. Става въпрос за сума от 3,8 млн. лв. Въпреки това обаче не на всички фирми е платено.

Фирмите, които са работили на обекта, са пръснати в цялата страна. Сега работниците им организират протести и вече за втори път затварят международния път за Румъния.

Протестиращите фирми, които протестират, са подизпълнители на подизпълнителя, а основният изпълнител е консорциумът "Шабла спорт 2015" ООД. Той е създаден специално за изграждането на спортния комплекс.

Цялото разследване "С яхта на село" и резултатите от проверките ни гледайте тази неделя в bTV Репортерите – веднага след новините в 19 ч.