След тежката катастрофа редица авиокомпании променят процедурите си с цел безопасност - няма да се допуска в пилотската кабина да остава само един човек.

Преди да се качи в пилотската кабина всеки пилот преминава през задълбочено и скъпо обучение. Бъдещият пилот е подложен на медицински и психологически тестове.

Психотест се прави при първоначално сертифициране и след това всяка година се минава през медицински център и беседа с психолог.

Няколко авиокомпании още днес въведоха правилото за двама души в пилотската кабина. Други, като националния ни превозвач, са въвели това изискване още преди години. От 2002 г. на самолетите му, ако един от пилотите трябва да излезе, в кабината задължително влиза старшата стюардеса.

„Да се предотврати евентуално изпадане на останалия в кабината пилот в състояние, което не му позволява да завърши полета безопасно”, обяснява пилотът кап. Йовко Йоцев.

Срещаме се с авиационния психолог Елена Пенчева. Катастрофата от началото на тази седмица се отразява на всички в авиобранша, а и на пътниците. „В общи линии, всички в Европа летят към тези дестинации. Това засилва и несигурността, и страха от летене, негативни отношения”, смята тя.