Православната ни църква почита Свети Александър Невски - небесен покровител на патриаршеския храм в центъра на София. Но влагата продължава да руши 130-годишната светиня, а духовниците призовават държавата да предприеме спешни мерки.

Според свещенослужителите в "Св. Александър Невски", държавата е обещала 10 милиона лева за ремонт и реставрация на най-засегнатите части от сградата.

Сумата още не е предоставена на църковното настоятелство. А уникални стенописи вече са унищожени заради течащия покрив.

Куполите на храм "Свети Ал. Невски" бяха позлатени преди 14 години, но миналогодишните градушки и порои набраздиха целия покрив. През процепите тече вода и руши уникалните стенописи, споделя с болка отец Антоний, един от свещенослужителите в църквата.

„Това е теч от вода. Целият този южен кораб на църквата тече от няколко места. Унищожи един безценен стенопис, наполовина вече е тотално изчезнал. 10-те милиона, които ще се отпуснат от държавата за нейния ремонт - това е началото. След това ще трябват поне още толкова”, заяви отец Антоний.

Студенти работят безвъзмездно по подмяната на витражите в южната част на храма. Използват слънчевото време, за да укрепят прозорците срещу влагата. Тя обаче не спира да разяжда светинята. Предишният собственик - държавата, не е поддържал добре националния паметник. Ще промени ли отношението си към храма сега, когато собственик е православната църква?

Критичната ситуация може да бъде овладяна само със спешен ремонт на покрива. Час по-скоро трябва да започне реставрация на засегнатите и заличени стенописи, за което разказваме от години по bTV. Дали светската и духовната власт ще се обединят, за да спасят един от националните символи? Междувременно времето и природните стихии не чакат никого.