Отпадналите от учебната програма произведения - на кориците на учебниците. Идеята е на заместник- министъра на образованието Диян Стаматов.

„Това е много елементарно да се получи - едно предложение, което бих направил пред издателите - естествено те решават да се съобразят ли с това”, каза зам.-министър Стаматов.

За да стане факт обаче напечатването на литературни произведения на кориците на учебниците, трябват промени в нормативната уредба.

А именно - че на втора и трета корица на съответния учебник за съответния клас би трябвало да се помести, част или цялото конкретно произведение.

„Родолюбието не е просто нещо да бъде напечатано, то трябва и да бъде разбрано. Най - малкото това ще бъде добре децата да видят кое би било добре да прочетат”, коментира директорът на издателство никола Кицевски.

Идеята за кориците не се посреща с овации от всички.

„Иска ми се разговорът за учебните програми и за обучението по български и литература да не се върти около шокиращи иновативни екстравагантни идеи, а да върви по същество”, каза Цеца Петрова - преподавател по български език и литература.

Дали наистина "История славянобългарска" ще остане на три места в учебниците - това ще се разбера чак, когато бъдат публикувани новите учебни програми.