Девет дни остават до референдума във Великобритания. Поданиците на кралицата трябва да кажат искат ли да останат или да напуснат Европейския съюз.

Нови социологически проучвания показват, че така нареченият Брекзит е все по-близо.

7% преднина имат евроскептиците спрямо европоддържниците.

Проучване на „Ю Гов” за „Таймс” показва, че евроскептиците водят с 46% в сравнение с 39% за оставане в съюза. Тези, които искат да излязат от Евросъюза са повече от тези, които искат да останат.

Други две проучвания на "Ай Ес Ем" за вестник Гардиън пък показват, че за излизане от съюза са 52%, а 48% подкрепят запазване на членството.

Социологическо изследване на „О Ер Би” за „Дейли Телеграф” показва, че лагерът за напускане на съюза получава 49% подкрепа срещу 48% за оставане в ЕС.

Кой иска Великобритания да напусне съюза?

Младите британци преобладаващо са за оставане в ЕС - 70% от хората между 18 и 24 години. 64% от хората над 55 години пък са излизането на Англия от съюза.

Социологическите проучвания показват, че основното притеснение на британците е миграцията.

Как това ще се отрази на България?

Ако Великобритания излезе от Европейския съюз, българите няма да имат достъп до пазара на труда в страната. Достъпен ще е само за квалифицирани работници. Дори и крайните националисти в Англия казват, че работещите в момента легално българи ще останат в страната - ще получат работни визи.

Английските туристи в България са 250 хил. на година - евентуален „Брекзит" ще има голямо отражение върху пътуването на англичаните.

Разходите им ще скочат средно с 230 евро. А това неминуемо ще се отрази на туризма у нас.