Около 15% от българите вече нямат проблем с кариесите. За сметка на това обаче, градското население и хората с по-висок социален статус страдат от така нареченото "изтриване на зъбите".

Според стоматолози изтриването на зъбите се причинява от прекалено усърдното четкане. Проблемът е все по-сериозен - около 1/3 от младите до 19 години го имат. Най-често изтриването на зъбите е резултат от храната, пиенето на газирано, стискането на зъбите от стрес и прекомерната грижа.

„Прекалено тестваме върху себе си всички рекламни послания, които виждаме. Микрогранули, суперизбелване, пасти за затваряне на кариеса. Аз съм имал пациенти, които мият зъбите си 7-8 пъти на ден - това е прекалено”, разказва д-р Петър Дучев, зъболекар.

Сигурен знак, че и вашите зъби изтъняват е, ако от тях започнат да се люпят малки парченца, предимно от предните зъби.

Сериозни проблеми можете да си причините и с по-евтините четки и пасти за зъби. Голяма част от най-евтините пасти имат в себе си съставка, към която са алергични 40% от хората.

По-евтините четки пък може да увредят трайно венците ви и да се наложи да дадете много повече пари за лечение, предупреждават още стоматолозите.