Само за 2015-та хванатите фалшиви стоки са повече от 4 милиона, а стойността им е за стотици милиони левове.

Освен вредни за икономиката, някои от ментетата - например козметика и парфюми, могат и да са вредни и за здравето ни.

Правилното изписване на марката невинаги е гаранция, че продуктът е оригинален, особено когато поръчката е от случаен сайт в интернет. Жаклин смята, че плаща за марков парфюм, а получава менте.

„Личеше си още като отворих опаковката, че не е оригинален. Миризмата не е трайна и максимум след 20 минути не се усеща парфюм. Освен това миризмата е доста по-остра, отколкото на истинския парфюм на тази марка”, пояснява тя.

Дерматолози припомнят, че освен нетрайна фалшивата козметика може да доведе дори до алергичен шок.

„Напълно безопасна козметика няма, но все пак регистрираната е с много нисък процент на риск от проява на тези симптоми, докато при нерегистрираната никой не я контролира и не знаем до какво би могло да доведе тази лавина от опасности”, коментира д-р Петя Площакова - специализант по дерматология.

Само за миналата година у нас са хванати фалшиви парфюми за над 3 милиона лева. Вече се залавят и в туби от по 25 литра. „Досега всички задържани бяха разфасовани в опаковка, а сега вече се подготвя производство тук на територията на България”, заяви Георги Георгиев - главен експерт "Митническо разузнаване и разследване” към Агенция "Митници".

А когато е в шише, фалшификатът лесно се познава по тръбичката вътре - обикновено е твърде дълга.

Експертите съветват, когато една оферта е твърде добра, за да е истинска, например маркова стока на твърде ниска цена, да бъдем нащрек, тъй като е доста възможно да става въпрос за фалшификат. Също така, ако чуете разпродажба на задържани стоки от митниците или „стоки с дефекти" без видими такива - имайте едно наум.