Кралица Елизабет Втора бе домакин на официален банкет в Бъкингамския дворец в чест на президента на Мексико и съпругата му.

Планирането на подобно събитие започва шест месеца преди банкета и кралицата следи детайлите - от избора на менюто и списъка на поканените до подредбата им на масата.

Аранжирането на прословутата маса във формата на подкова, започва два дни преди вечерята и става по строги правила. Всеки гост има пред себе си лично пространство от 45 сантиметра, разполага с 6 чаши - за вода, за бяло и за червено вино, за десертно вино, за тост и за дижестив. Общо на масата има 1014 чаши, които са изработени специално за коронацията на Елизабет Втора през 1953 г.

Менюто е написано на френски, класическият език на гастрономията, и обикновено се състои от четири блюда - риба, месо, десерт и плодове, но задължително има и специални диетични ястия за вегетарианци. Столът на кралицата е единственият с облегалки за ръцете. Банкетът се обслужва от 100 души, координирани от майордом.

Лакеи, облечени в червено и златно, предават блюдата на пажове в тъмносини униформи, които ги сервират на гостите. Своеобразен светофар синхронизира тази операция. Синята светлина означава „изчакай”, кехлибарената е знак за сервиране на ястията.

Залата в която се правят държавните банкети, е най-голямата в двореца. Висока е 14 метра, дълга е 34 метра и е широка 18 метра.