Дядо Иван е многолик, но руският военачалник, получил прозвището Дибич Забалкански заради таланта си на Дунавския фронт наистина се казва Иван Иванич.

„Дядо Иван е образът на воюващата Русия, която печели след 1774-та година правото да бъде покровител на християните в Османската империя. И това нещо се развива в последствие във всекидневие на политика, пропаганда, с инструментите, които 19-и век започва да работи”, обясни Веселин Методиев от Нов български университет.

По време на руско-турската война от 1806-1812-та Дунавската армия под командването на фелдмаршал Котузов показа грозното лице на дядо Иван.

„По негово време са унищожени редица български селища, като целта е да не дава възможност на турските войски да осъществяват контранастъпление на север от Дунава, но в съзнанието на онези българи в Силистра, Русе, Свищов, които сериозно страдат от тези погроми, извършени от руската армия, за да се предотврати евентуално турско настъпление, те трудно могат да избледнеят”, посочи проф. д-р Пламен Митев.

Историята между България и Русия е наистина противоречива, повратна и превратна, и така трябва да отнасяме със спокойствие към тези превратности, коментира Валери Стефанов.

Образът на Дядо Иван отпреди Освобождението владее българите и при временното руско управление, установено в първите дни на Млада България. Какво представлява то, очаквайте в bTV Репортерите в неделя, веднага след „bTV Новините”.