Мигранти от Африка и Близкия изток, преминават незаконно през територията на България и напускат страната ни абсолютно незабелязано. Как се охраняват границите ни – Стоян Георгиев и операторът Любен Кацаров тръгнаха с надуваема лодка по пътя на каналджиите през Дунав.

С надуваема триместна лодка с гребла екипът на bTV предприема пътешествие по река Дунав от България до Румъния. Разполагаме с информация, че бежанци от Африка и Близкия Изток влизат незабелязани от властите ни от Турция, прекосяват цялата страна и напускат България все така незабелязани, през Дунав.

„Идват тука нелегално, не искат да бъдат регистрирани, никой не знае, никой не разбира за тях и чакат докато осигурят тяхното транспортиране в западните страни”, казва д-р Акрам Наюф - председател на „Свободна Сирия”.

„Има единични случаи, когато филтъра долу (на турската граница - бел.ред) не успява да ги улови тия лица. При българо - румънската граница най-често незаконните преминавания са в посока от България към Румъния”, казва шефът на Гранична полиция Русе Димитър Чорбаджиев.

Голямата река и евентуалната среща с гранична полиция са единствените пречки преди преминаването на поредната граница към Западна Европа за бежанците.

Директният трансфер от Турция до Унгария през България е поскъпнал драстично през последните месеци.

„В момента струва до 10 000 евро”, казва Наюф.

Тарифата за нелегално влизане в Румъния също се е покачила. „Искат между 2000 и 2500 евро”, казва бежанецът Абди Осман.

Веднъж стъпили на румънска земя за бежанците остава само една граница - румънско-унгарската.

Екипът на bTV стъпи символично само в тинята на румънския бряг, за да докаже, че навлизането в територията на тази страна може да се случи незабелязано за властите. След още една граница и 3000 евро нелегалните емигранти са в Шенгенското пространство.