Преди една година германският канцлер Ангела Меркел изрече станалата крилата фраза „Ще се справим". Година по-късно не всички в Германия са убедени, че страната ще успее да се справи с десетките хиляди бежанци от Близкия изток.

Бежанската политика на Ангела Меркел промени почти изцяло политическата карта в Германия. Залязващата допреди година популистка партия „Алтернатива за Германия" сега се очаква да вземе 15-20% на предстоящите избори в провинции Мекленбург - Предна Померания и Берлин.

 „Бежанската политика на Меркел беше късмет за нашата партия. Без нейното безумно отваряне на граници и отказ от горна граница на приети бежанци нямаше да имаме толкова много избиратели. Канцлерът покани всички да дойдат в Германия с думите "Ще се справим" и това беше голямата й грешка", каза Александер Гауанд, заместник-говорител на „Алтернатива за Германия”.

Разочаровани от политиката на правителството, макар и по коренно противоположни причини, са и гражданите, които се ангажираха с безвъзмездна помощ при приемането на бежанците.

„Ще се справим" се превърна във „Вие ще се справите някак си". Виждам колко много хора на местно ниво са оставени сами да се справят с този проблем и това ме ядосва", каза Диана Хенигeс, председател на инициативата за посрещане на бежанците „Моабит помага".

Според последните проучвания 45% от германските граждани не вярват, че страната им ще се справи с бежанската криза. Самата Меркел обаче защити политиката си и се опита да ги успокои с думите "Германия ще остане Германия".