До края на годината в София ще заработи система за велосипеди под наем. Тя е част от стратегията за намаляване на мръсния въздух в столицата.

В следващите няколко месеца трябва да се направят 33 стоянки за 400 велосипеда в централната част на града.

Около НДК например ще има 4 велогардероба.

Много велосипедисти са скептични и имат опасения както за процедурата за отдаването на концесията за изграждане на системата, така и по отношение на мрежата от велоалеи.

Общината търси концесионер, който да изгради 33 велоградероба с по 12 велосипеда. Договорът ще е за срок от 8 до 12 години. Срещу ангажимента да поддържа градската велосистема изпълнителят ще получи 150 места за реклама в центъра.

„Искат да отдадат голям брой рекламни площи в София и понеже са чули, че е модерно да има велостойки, са си казали - идеално връзваме рекламните площи с велогардеробите”, коментира Орлин Тенчев от „Велоеволюция”.

„Концесията е за изграждане на велосипедните станции, обхваща и 150 рекламни елемента, които трябва да осигурят финансово целия проект. Самото отдаване на велосипедите не би трябвало да носи финансов резултат - нещо повече, в концесията изрично е предвидено, че първите 30 минути трябва да са безплатни”, заяви общинският съветник Зафир Зарков.

Ако си наемете колело за час, ще платите 1 лев - колкото струва билета в градския транспорт.

В Бургас системата работи вече три години. В града има 10 велогардероба. „Самата система не е съвършена, има много проблеми, развалят се колелата много често”, коментира Дия Халаби.