Православната църква почита днес свети великомъченик Пантелеймон. Този не толкова популярен светец е особено тачен в пиринското село Тешово.

В далечното минало жителите на Тешово чакат цяла година един единствен ден- денят на свети Пантелеймон, в който обикалят селото.

Тръгва се от изток, на няколко места, където е имало параклиси, оброчища, се прави молебен се прави за добър урожай през годината.

След няколкогодишно прекъсване традицията се възстановява миналата година. А тази стотици потомци на пиринското село отново „извъртат синора". Най-новият параклис в селото носи името на светеца, защото местните вярват, че Пантелеймон е техният закрилник.

Стотици миряни се стекоха днес и манастира „Свети Великомъченик Пантелеймон“, за да почетат храмовия празник. Тази година храмът отбелязва и  юбилей - 20 години от първата копка за изграждане на манастира.

Божествена света литургия отслужиха свещеник Запрян Шиков- и.д.игумен на манастира, в съслужение с други свещеници от Смолянска духовна околия. Ще има празничен водосвет и благословена трапеза за здраве и благоденствие. Храм  „Св. Пантелеймон” е изграден с дарения за три години. През 1998 г. е осветен от митрополит Арсений. Година по-късно той  е дарен на Пловдивската митрополия.

На 27 юли 2006 г. на храмовия празник се прави първа копка на нова църква, с патрони считаните за светци лечители Св. Св. Козма и Дамян. През 2008 г. фондацията на Христина дарява и този храм на Пловдивската митрополия. В манастирския комплекс има аязмо, жилищни помещения, стаи за преспиване на болните, кухня с трапезария. Хората идват на това място, за да търсят изцеление и духовен мир.

Популярността на манастира се свързва с името на  сестра Христина, която според поклонниците е надарена с лечителски умения и пророчески дарби. Болни хора от различни краища на България идват тук  с надежда да получат лечение и напътствия.