Не само туристи, но и местните жители страдат от липсата на вода в Лещен. Сушата в чешмите дори принуди един белгиец до крайни мерки.

5 дневната липса на вода в полулярното екоселище в община Гърмен, принуди, по собствените му думи, белгиецът Лео Скулс да окупира местното кметство.

До крайната мярка чужденецът, който от 5 години живее в Лещен, пристъпил, защото не намерил никакъв друг начин да принуди институциите да решат проблема на местните хора.

Успяхме да се свържем с господин Скулс, който вече беше напуснал сградата на кметството и продължаваше протестът в собствената си къща. Ето какво каза той пред bTV:

„Проблемът е, че понякога, когато туристическият сезон е в разгара си, тук в Лещен водата не винаги достига до хората, които живеят постоянно в селото. Проблемът е, че хората, които имат хотели и ресторанти тук, задържат водата за себе си.

Кметът на община Гърмен Минка Капитанова по-рано днес пред Националното радио призна за проблема и заяви, че режимът на водата в Лещен за съжаление ще продължи. А проблемът се криел, освен в сушата, и в застрояването в района.

От своя страна белгиецът Лео Скулс заяви, че ако скоро водата не потече от чешмите, отново ще окупира кметството в името на всички свои съселяни, които страдат от липсата на вода.