Цветомир Семов е продуцент на bTV Новините. Той е първият носител на приза "Продуцент на годината" (2009). По повод рождения ден на bTV Новините журналистът даде специално интервю за сайта ни, в което отговори на ваши въпроси.

Какво представлява работата на продуцента?
Продуцентът е скритият човек в новините. Това е човекът, който трябва да бъде всичко онова, което всички останали не са по една или друга причина – да ги допълва, да ги организира, да ги сплотява, да са един организъм и да правят един наистина добър продукт. Трудно е, защото се налага да общуваме със страшно много хора, изисква голяма организация.

Бил си репортер, бил си и водещ . Липсва ли тази работа?
Ако кажа, че не ми липсва ще излъжа, защото и тази работа си има своето очарование, но продуцентската работа не е нито по-малко динамична, нито по-малко интересна. Липсва ми тръпката от ефира, когато си пред камерата. Това да правиш репортаж пък има съвсем различна тръпка.

Кой е най-ексклузивният репортаж?
Не знам дали имам ексклузивен репортаж. Бях репортер не много дълго време. Но всеки един репортаж е по някакъв начин ексклузивен. За да решим, да направим от една тема репортаж, в нея винаги има нещо интересно.

Преди телевизията си бил в радиото – каква емоция ти даваше то и с каква емоция го замести телевизията?
Радиото ми е липсвало по някакъв начин. В bTV открих телевизията. Липсва ми радиото, но открих още по-голямо предизвикателство в телевизионните новини.

bTV Новините са лидер в националния ни ефир – каква е формулата за успешни новини?
Труден въпрос. Формулата може би могат да я дадат хората, които десет години са работили за това име и наистина са го изградили по един блестящ начин. Формулата е да спазваш първо всички правила на журналистиката. Откакто се появиха bTV Новините – мога да го кажа и като зрител, защото тогава съм бил просто зрител, някак bTV Новините промениха начина, по който се правят новини в България. Формулата на този успех се крие в добрите репортери, ориентирането на новините към зрителя, към човека и едно доверие, което всеки ден всеки един от нас трябва да се стреми да не загуби, защото доверие трудно се печели, но много лесно се губи.

Ако е вярно, че човек е такъв каквито са приятелите му, би ли разказал за най-добрия си приятел?
Най-добрият ми приятел е човек верен, на него можеш да разчиташ винаги и смятам, че всички мои истински приятели са такива. Той ми е приятел от ученическите години.

Обичаш ли да пътуваш – има един закачлив въпрос към теб – качвал ли си се на Айфеловата кула?
Обичам да пътувам – кой не обича! Не съм се качвал на Айфеловта кула. Преди няколко месеца бях в Париж, но не съм се качвал – имаше огромна опашка.

Какво ще пожелаеш на колегите и на себе си за празника на bTV Новините?
Пожелавам им да останат будни за всичко, което се случва около нас и да не губят ентусиазма си, защото той също е много определящ за успеха на bTV Новините.